fbpx

Een cordring: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

mrt 17, 2023 | De Geboorte Academie

Tijdens de zwangerschap krijgt je baby van jou via de placenta zuurstofrijk bloed en allerlei voedingsstoffen om zich te kunnen ontwikkelen. De placenta is verbonden met je baby via de navelstreng. In de navelstreng lopen bloedvaten van en naar de baby. Zo kunnen dus ook afvalstoffen afgevoerd worden. Wanneer de baby geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Het stukje navelstreng wat dan aan de baby vast blijft zitten, moet worden afgeklemd zodat de baby geen bloed verliest. Dit kan met een ouderwetse, maar nog steeds heel goed werkende navelklem. Of met een cordring, wat tegenwoordig steeds meer gebruikt wordt. Wat is een cordring, hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

Tijdens de zwangerschap stellen vrouwen zichzelf vragen over waar ze kunnen achterhalen hoe ze de navelstreng moeten afklemmen zodat de baby geen bloed verliest, en we kunnen u adviseren de krantenkoppen te lezen, die een doorslaggevende rol spelen bij het overbrengen van de inhoud van het artikel over de koordring. Het ringkoord heeft veel voor- en nadelen, gemaakt van natuurlijk rubber, waardoor het een leider is onder andere navelstrengklemmen, omdat De betekenis van de titel herschrijven in een informatieve stijl te herkennen is wanneer het ringkoord kreukt en valt uit. Dit is het beste alternatief voor een navelklem die voorkomt dat bloed uit de navelstreng stroomt, en in de titel van ons artikel voor onze lezers zullen we in detail beschrijven hoe het werkt en de voordelen ervan.

Wat is een cordring?

Een cordring is een klein strak ringetje wat om de navelstreng geplaatst wordt. Het is meestal gemaakt van natuurrubber (latex), maar er zijn ook latexvrije cordringen verkrijgbaar. Het is een alternatief voor de navelklem. Wanneer de navelstreng doorgeknipt is, zorgt de cordring of de navelklem ervoor dat er geen bloed meer uit de navelstreng kan lopen. Het stukje navelstreng wat tussen de baby en de cordring of navelklem blijft zitten, ook wel navelstompje genoemd, droogt in. Hierdoor verschrompelt het en zal het stukje uiteindelijk afvallen. Dit duurt gemiddeld 8-10 dagen.

Wat is een cordring?
Cordring

Hoe werkt een cordring?

Een cordring werkt anders dan een navelklem. Een navelklem kan een verloskundige of arts direct op de navelstreng plaatsen. Dit doen we meestal zo’n 2 cm vanaf de navel van de baby. Wat we vervolgens doen is een paar cm verder een kocher plaatsen. Dit is een medisch instrument en wordt ook wel een klem genoemd. Als de navelklem en de kocher zijn geplaatst, kan de navelstreng doorgeknipt worden.

Een cordring moet eerst om de gesloten kocher geschoven worden. Daarna kan de kocher open en op een paar cm van de navel van de baby op de navelstreng geplaatst worden. Weer een paar cm verder wordt een andere kocher geplaatst. Tussen de twee kochers kan de navelstreng doorgeknipt worden. Zodra deze is doorgeknipt kan de verloskundige of arts de cordring met behulp van het handvat over de kocher heen trekken, het is namelijk elastisch. Vervolgens zit de cordring dus om de navelstreng heen. Deze zit strak en sluit het stukje navelstreng af en de kocher kan verwijderd worden. Het stukje handvat wordt daarna afgeknipt, zodat alleen een klein ringetje overblijft.

Wat zijn de voordelen van een cordring?

Het grootste voordeel vind ik persoonlijk dat het er wat babyvriendelijker uitziet. Het is gemaakt van zacht materiaal. Helaas kunnen we het niet vragen aan een baby of hij of zij last heeft van de navelklem, maar het ziet er minder comfortabel uit dan een cordring. Een navelklem is van hard plastic gemaakt en is ongeveer 5 cm lang en 1 cm breed. Dit blijft dus, totdat het navelstompje afvalt, tussen de huid van je baby en de luier/het rompertje zitten. Vaak dus wel de hele kraamweek. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu omdat het bijna altijd gemaakt is van natuurrubber.

Cordring versus navelklem
Cordring versus navelklem

Wat zijn de nadelen van een cordring?

Over het algemeen vinden de zorgverleners dat er niet echt nadelen aan vast zitten. Heel veel zorgverleners in de geboortezorg zijn erg enthousiast. Toch zijn er wel enkele nadelen. Zo kan het zijn dat een cordring minder geschikt is omdat je baby een hele dikke of juist hele dunne navelstreng heeft. Dan kan het zijn dat de navelklem het toch beter afsluit. Ook kan het zijn dat je zorgverlener er nog geen ervaring mee heeft en krijg je het vaak niet standaard meegeleverd in het kraampakket. In het kraampakket zit vaak nog een ouderwetse navelklem. Het indrogen van het navelstompje zou ook iets langer kunnen duren. Het is belangrijk om de cordring niet te dichtbij de huid van de baby te plaatsen en niet te kort af te navelen. Dit kan makkelijk gebeuren omdat de cordring zo klein is. Het nadeel bestaat dat de cordring een beetje gaat rollen en in de navelrand terecht komt. Hierdoor heb je meer kans op infecties. Wanneer er genoeg navelstreng wordt overgehouden, is er geen probleem.

Tips voor als je een cordring wil gebruiken voor jouw baby

  1. Vraag bij je verloskundige of arts of hij/zij er bekend mee is
  2. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen is het goed om te vragen of ze daar al standaard met een cordring werken in plaats van een navelklem. Sommige ziekenhuizen hebben zelf cordringen in huis en die hoef je dus niet zelf te kopen en dus ook niet mee te nemen als je in het ziekenhuis wilt bevallen.
  3. Check wat er in het kraampakket zit, als je deze krijgt van je zorgverzekeraar. Meestal zit er een navelklem in. Dan moet je zelf een cordring bestellen.
  4. Leg de cordring klaar bij het kraampakket wanneer je thuis wilt bevallen. Doe de cordring in de tas die je meeneemt naar het ziekenhuis als je daar gaat bevallen. Let op: wanneer je intentie is om thuis te bevallen, maar tijdens de bevalling word je overgedragen naar het ziekenhuis, dan moet je de cordring dus nog wel in de tas doen en niet vergeten mee te nemen.
  5. Je kunt een cordring soms bij de verloskundigenpraktijk kopen voor ongeveer €3. Je kunt hem ook online bestellen via deze link.

Ik hoop dat je de informatie gevonden hebt die je zocht.

Ik heb zelf als verloskundige zo’n 700 bevallingen mogen begeleiden. Benieuwd naar mijn beste tips voor jouw bevalling? Volg dan mijn gratis webinar! Je kunt je hier gratis aanmelden.

Lieve groet,
Adelina

Foto omslag blog: Geboortefotograaf Settia van Hello Baby

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *